Domů » Strašáci

Strašáci

  • od

Každý jednou s něčím začínal. Ale ne všichni vydrželi a někam se dostali. Tedy přesněji k tomu vysněnému cíli. Vždy zatím nemusí stát nereálně nastavené cíle a očekávání.

V návaznosti na článek o Ledňáčcích,  ojedinělém druhu lidí objevujících se ve fitness-studiích pouze v lednu, kteří si dají různá např. hubnoucí předsevzetí, ale vydrží jen pár týdnů, si tedy řekněme něco o vnitřním nekomfortu – strachu a obavách.

Změna životního stylu

Ano, jsou tu i jiné motivy. A hodně žen či mužů, kteří by chtěli začít, ale vlastně neví jak. Ne všichni jsou odvážní, komunikativní, sebevědomí atd. Mají své vlastní strachy a obavy v hlavě nebo předsudky, které je nepouští. Necítí se udělat ten první krůček….dojít do fitka, případně oslovit nějakého trenéra ke konzultaci a spolupráci.

Pro mě osobně je sice velmi zvláštní, jak moc se řeší vzhled a ne opravdu důležitý zdravotní aspekt nebo charakter člověka. Ale OK, doba je taková. Jsme masírováni fotkami „dokonalých lidí s úžasnými výkony a všedovednostmi“. Valí se to na nás ze sociálních sítí, TV nebo časopisů… Podlehnout je snadné 🙁 Ale právě tady se už pohybujeme, pro spoustu lidí, v té nekomfortní zóně. Vystaveni čelem k té všudypřítomné dokonalosti…

Strachy a předsudky sbíráme od dětství a bohužel nás formují ne k obrazu svému, ale jiných. Stačí tak málo. Jedna vyřčená poznámka vůči malému dítěti, kterému se ale na základě této jedné větičky už navždy změní život.
 
Nejez tolik, budeš tlustá = Jím, jsem tlustá/tlustý…
 
To neumíš udělat kotoul? = Neumím cvičit…
 
Tak se to nedělá, ty nemehlo = Jsem nemehlo…
 
Jsi slabý, to nezvedneš = Nezvládnu to…
 
Tak skákej, sakra, všichni už skočili = Bojím se…
 
Dívej, co tam zas dělá = Všichni se na mě budou dívat…
 
Ona to neumí, HAHAHA = Budou se mi smát… 
 

Hlavní je začít

Nedostatky, ať oprávněné, či jen v naší hlavě, nám brání ve spoustě věcí. I třeba pro někoho něco tak banálního, jako je jít si zacvičit.
 
Uvědomte si, že ne každý je talent od Boha a každý nějak začínal. Ať už s více kilogramy, s větším objemem pasu a boků, s větším poměrem tuku vs. svaly, neznalostí, jak udělat nějaký pohyb, s malou kondicí a silou, s nízkým sebevědomím…
 
Co ale začne odlišovat ty, co v šatníku vymění oblečení za menší velikost, ty, co bez zadýchání vyběhnou či jen svižně vyjdou do 6.patra nebo ty, které přestanou bolet záda, kolena atd.?
 
 Překonali své prvotní obavy. Postavili se jim čelem. Přestali být otroky svých zažitých stereotypů. Připustili možnost, že změna – něco začít dělat jinak, může vést k jejich cíli. Neviděli jen na po konec svého komfortu, chtěli se podívat za něj. Tak nač čekat? Vždyť tam opravdu je tolik možností, které čekají jen na vás a naplnění vašeho přání 🙂
 
ZAČALI. Prostě se do toho pustili.
 
A následně zvládli i tu další – nejtěžší fázi, která přichází po prvotním nadšení pro věc.
 
Tou fází je, že toho budete chtít nechat. A může to přijít velmi rychle. V hlavě vám začnou běhat různé výmluvy, proč se pro jednou nic nestane, proč to opět nezvládnete, proč je všechna ta snaha k ničemu. Právě v této fázi je třeba se soustředit na svůj sen a nenechat se odradit ničím a nikým. Proč nikým? Protože, kolem vás je také spousta těch, co nezvládli ani začít, ne tak se posunout. Tak proč by se to mělo podařit vám? Takže nejen vy sami a vaši „škodíci“ v hlavě, ale i rádoby rodina či kamarádi a kolegové můžou škodit vašemu záměru a cíli.
 
Důležitá je také PODPORA. Pokud máte kamaráda/kamarádku, kteří již mají nějaké zkušenosti, poproste je ať vás vezmou sebou a ukážou vám prostředí, pomohou s registrací, začleněním atd.
 
Pokud ne, třeba máte kamaráda/kamarádku, která chce také začít. Sparingpartner/ka je skvělá záležitost. Podporujete se navzájem v motivaci a hlavně se podržíte, když na vás přijde to ono „dnes se mi nechce / nemá to cenu“.
 
Všechny strachy a obavy nejsou nikdy tak zlé, jak si je představujeme. Nedovolte strachu a obavám, aby vám utvářeli život. Podívejte se na ně jako na možnost vytvoření změny. Navíc to nejsou VAŠE strachy a obavy, ale jen sbírané a nabalené momenty vašeho života, které vám podsunuli jiní lidé, kteří – věřte či ne, měli a mají také své strachy a obavy.
 
Slovy Hamleta : Začít či nezačít? – to je otázka, je důstojnější zapřít se a snášet surovost osudu a jeho rány, anebo se vzepřít moři trápení a skoncovat to navždy? Začít a cvičit – a je to. Cvičit – a navždy ukončit úzkost a věčné útrapy a strázně, co údělem jsou těla – co si můžeme přát víc, po čem toužit?
 
Tak hlavu vzhůru, úsměv na rtech a pusťte se do toho 🙂 

Zapomeňte na nudné fitness lekce plné dřiny! Pojďte si zdravě protáhnout tělo, naučit se správným pohybovým návykům a ještě odcházet nabití pohodovou energií

Díky cvičení s prvky vývojové kineziologie se zbavíte bolesti, posílíte své tělo a ještě se u toho budete bavit. Pojďte cvičit pod taktovkou fitness trenérky se zdravotním zaměřením a smyslem pro humor

Domluvte si konzultaci, termín,
nebo se zeptejte, na co potřebujete

Kontaktní formulář
Vaše jméno
Vaše jméno
Křestní
Příjmení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *